New York – Dag 1, 2 & 3

Zoals jullie al hebben kunnen lezen, ben ik zaterdag de 11e in New York aangekomen. (Een busreis van 4 uur voor $17, is toch echt niks vergeleken met de $35-64 die een treinreis kost die ook 4 uur duurt.)

Meteen toen ik in New York uit de bus stapte kon ik me vergapen aan deze kolossale stad. Wel was het meteen flink zoeken om bij het hostel te komen, omdat Manhatten als je er voor de eerste keer bent heel verwarrend kan zijn. En dat terwijl het systeem van avenues en streets eigenlijk heel logisch is, als er even de tijd voor neemt om de regels te leren.

Zo zijn een heleboel straten vanaf midtown manhatten genummerd, en deze nummers lopen op naar het noorden. Ook loopt een ‘street’ vrijwel altijd van west naar oost (of oost naar west, hoe je ook bekijkt :D). Een ‘avenue’ loopt vrijwel altijd van noord naar zuid. Het is dus eigenlijk sowieso onmogelijk om meer dan 1 blok verkeerd te lopen, omdat je er dan achter komt dat je verkeerd loopt.

Maargoed, verder met mijn verhaal. Toen ik in het hostel aankwam, moest ik wachten met inchecken omdat de kamer nog niet klaar was. Toen heb ik mijn baggage in een kluisje gedaan en ben ik weer richting de metro gelopen om naar Rockefeller plaza te gaan, om precies te zijn de NBC experience store om mijn New York Explorers pass op te halen.

Toen ik hiervan terug kwam bij het hostel, kon ik inmiddels inchecken. Hierna ben ik naar een Indiaas restaurantje gelopen in de buurt om wat te eten. Lekker pittig indiaas gegeten met wat biertjes erbij (en een hoop water).

Nadat ik gegeten had, ben ik in het hostel met mijn laptop de laatste post over Boston gaan typen. Toen ik hier klaar mee was, zaten er nog 2 nederlandse jongens te lullen, waar ik ook bij ben gaan zitten. Hier heb ik nog tot een uur of 12 mee zitten praten.

Dag 2 in New York dan. Het begon ‘s morgens al slecht doordat ik pas om 10 uur wakker werd. Is ook mijn eigen schuld natuurlijk als ik geen wekker zet. Ook zag het weer er niet al te veelbelovend uit. Omdat het zo erg bewolkt en op plaatsen donker bewolkt was, ben ik maar richting het Metropolitan Museum of Art gelopen (ook wel ‘The Met’ noemd). Dit museum heeft een asociaal grote collectie kunst uit alle windstreken van de wereld, en ook alle tijdperken. Heel interessant om te zien, maar je kunt er echt hele dagen rondlopen, maar daar had ik sowieso geen tijd voor, en bovendien ben ik op de meeste musea wel uitgekeken na een uur of 2.

‘s Middags (het was inmiddels al een uur of 2/3) ben ik nog naar het USS Intrepid Sea, Air and Space Museum gegaan. Dit is een museum in een groot vliegduikschip uit de tweede wereldoorlog. Ook ligt er een nucleaire onderzeeer uit de koude oorlog waar je in kunt en zo het hele ding kunt bekijken. Ook staat er nog een concorde. Erg interessant allemaal. Zeker de onderzeeer was interessant. Ook op het dek van het vliegdekschip (de USS Intrepid dus) staan verder nog verschillende vliegtuigen en helicopters.

Toen ik om 6 uur het museum uit moest ben ik terug richting het hostel gegaan, ik was toen inmiddels al bezig met uitzoeken van foto’s en ik wilde net een nieuwe post gaan typen toen Benjamin en Sjoerd (de twee nederlandse jongens van een dag eerder) langs kwamen. Sjoerd ging naar een bar om standup comedy te gaan kijken (geregeld vanuit het hostel). Dit leek Benjamin en mij ook wel wat, en zodoende zijn we ‘s avonds nog naar die bar gegaan om wat comedy te bekijken, wat heel erg goed was!

Op dag 3 werd ik goed op tijd wakker, het weer zag er deze keer goed uit, zodoende ben ik meteen met de metro helemaal naar het zuiden van Manhatten gegaan naar de plaats waar de ferry vertrekt voor Liberty Island & Ellis Island. Nadat ik hiervoor een kaartje gehaald had ben ik meteen in de rij gaan staan voor de ferry, waar ze er een airport style beveiliging op na houden sinds 9/11. De eerste stop van de ferry was Liberty Island, het eiland waar het Statue of Liberty staat. Hier heb ik meteen wat mooie foto’s gemaakt van het uitzicht op Manhatten, Ellis Island en Jersey City. Vrij snel al begon er een tour door een park ranger. Deze leek me wel interessant dus ben ik meegelopen. Deze ranger vertelde zodoende vanalles en nogwat over de totstandkoming van het standbeeld, van het idee tot de uitvoering tot de plaatsing en de veranderingen over de jaren. Wat hij allemaal verteld heeft ga ik hier niet uitleggen, als jullie meer willen weten kijk je maar op wikipedia :).

Nadat ik wat gegeten had ben ik met de volgende ferry verder gegaan naar de volgende stop, Ellis Island. Dit eiland, wat niet ver van Liberty Island vandaan is, was vroeger het grootste immigratie centrum van de VS. Grote stoomschepen met mensen uit vooral Europa zijn via Ellis Island de Verenigde Staten binnengekomen om een beter leven op te zoeken.
Niet heel erg interessant voor mij als niet amerikaan, naast de gebouwen zelf is er op dit eiland ook niet zoveel te beleven.

Toen ik eenmaal terug was op Manhatten ben ik richting het noorden gelopen naar het gebied waar voor 11 September 2001 nog de WTC torens stonden. Heel interessant is dit nu ook niet meer, het is namelijk een grote bouwput voor de nieuwe gebouwen die er komen te staan.

Uiteindelijk ben ik weer naar het zuiden gelopen richting Battery Park omdat ik hier een fiets wilde huren, maar de vriendelijke dame bij de fietsenhuur zei dat ik met mijn explorers pass recht heb op een volledige dag fietsen, en dat ik dat dus beter een keer meteen ‘s morgens kan doen. Dit ben ik dan ook van plan om morgen te doen.
Omdat ik hierdoor niet direct meer iets te doen had, het was inmiddels ook alweer een uur of 3, ben ik maar noordelijks gelopen naar Wall Street en later nog Times Square. Waar ik wederom de metro gepakt heb richting het hostel.

Ik ga zo wat foto’s uploaden, en daarna hoop ik nog wat te gaan eten ergens, als het niet al te hard regent.
Overigens lijkt het er op dit moment op dat ik niet alle 7 attracties ga halen die ik mag doen met mijn explorers pass, dus ik denk eraan om na mijn 5 dagen florida (waar ik woensdag alweer heen ga) nog een dag of 2 terug te keren in New York.

Leave a Reply