New York – Dag 4

Dag vier in New York zou voor in ieder geval dit verblijf de laatste dag zijn in New York. Inmiddels heb ik al besloten om nog een dag of twee terug te keren naar New York, omdat ik mijn explorers pass nog niet op gebruikt heb en er nog vele interessante dingen te zien zijn. Maar voor Woensdag was al een vlucht geregeld naar Orlando, Florida, en dus zat er niets anders op.

Deze laatste dag ben ik de hele dag gaan fietsen, zoals ik in mijn vorige post al vertelde was het mogelijk om met mijn explorers pass een hele dag een fiets te huren, dit leek me wel interessant en bovendien fijn met in het achterhoofd dat ik al meer dan een week elke dag de hele dag aan het lopen geweest ben. Een welkome verandering dus.

Nu is fietsen voor ons een hele normale bezigheid, maar in Amerika niet, maar dat moge duidelijk zijn. Toch zijn ze in New York hard aan het werken om fietsen interessant te maken. Naast het feit dat het natuurlijk heel snel kan zijn om met de fiets door de stad te gaan ipv met de auto of metro, zijn niet alle straten geschikt om op te fietsen, met al dat verkeer moet je toch vooral heel goed opletten. Maar er zijn al een hoop straten waar een aparte rijstrook voor fietsers is ingericht, en langs de waterkant van zo ongeveer heel manhatten zijn aparte fietsstroken. Dit alles hebben ze mooi weergegeven in een speciale New York City fietskaart.

Zo heb ik ‘s morgens rond een uur of 10 de fiets opgehaald in Battery Park, het meest zuidelijke punt van Manhatten. Het is blijkbaar in New York voor volwassenen niet verplicht een helm te dragen op de fiets (ik dacht dat het voor iedereen verplicht was), dus als rasechte hollander heb ik dit dus ook niet gedaan :)
Vervolgens ben ik langs de westelijke waterkant van Manhatten naar het noorden gefiets, een mooie route met veel parken en uitzicht op de Hudson rivier met aan de overkant de staat New Jersey. Toen ik ongeveer ter hoogte van 79th street was en een klein heuveltje op moest, knapte echter de ketting van de fiets. Vervolgens heb ik dus helemaal van Riverside park ter hoogte van 79th naar Columbus Circle moeten lopen, wat weer aan de zuidwestelijke hoek is van Central Park. Niet dat dit zo’n ramp was want het was sowieso mijn bedoeling om ter hoogte van 79th street de stad te doorkruisen richting Central Park.

Toen ik vervolgens een nieuwe fiets heb gekregen op de andere verhuurlocatie bij Central Park, ben ik een flink stuk door Central Park gefietst om ter hoogte van 89th richting de oostelijke waterkant van Manhatten te fietsen. Uiteindelijk ben ik via die oostelijke waterkant richting het zuiden gefietst om via Chinatown de Manhatten Bridge op te fietsen om in Brooklyn uit te komen aan de andere kant van het water terecht te komen. In Brooklyn was het dan vervolgens de bedoeling om via de alom bekende Brooklyn Bridge weer terug te fietsen naar Manhatten. Eenmaal daar uitgekomen was het nog maar een kort stuk langs het water af fietsen om terug te komen in Battery Park. Uiteindelijk ben ik toch een uur of 7 aan het fietsen geweest.

Na al het gefiets heb ik de metro gepakt om richting Rockefeller Center te gaan om in dit beroemde gebouw naar de 67e verdieping te gaan voor het Top of the Rock observatory. Hier heb ik tot zonsondergang staan genieten van het uitzicht en heb ik vele foto’s geknipt, waarvan er hopelijk een paar goed gelukt zijn.

Al in al was het een mooie dag, en verheug ik me erop om over 7 dagen weer terug in New York te zijn, al is het maar voor 2 dagen.

Overigens heb vannacht een heleboel foto’s toegevoegd, deze zijn te bekijken door boven op het kopje ‘photos’ te klikken. Daar kunnen de individuele foto’s ook aangeklikt worden voor de volledige foto’s.

Ik zal zo ook even de rest van de foto’s uploaden die ik gisteren nog gemaakt heb.

Leave a Reply